domingo, 15 de mayo de 2016

Homenatge a la memòria de republicans a Mauthausen que van donar la seva vida per la llibertat






Aquest diumenge 15 de maig del 2016 s’ha fet la commemoració d’aquell esdeveniment amb la participació de nombroses delegacions internacionals. Per primera vegada en aquests 71 anys des de l’alliberament, la Generalitat ha fet un acte d’homenatge a les víctimes al marge del que han fet les autoritats espanyoles.Molts d'ells eran republicans catalans que van donar la seva vida per la republica i la llibertat van transpassar la frontera pirinaica i van lluitar i molts van ser empresonats aquet camp entre altres camps de extermini.



El delegat de la Generalitat a Viena, Adam Casals, ha fet, en nom del Govern català, una ofrena floral davant del monument que recorda els republicans que, fugint del triomf de Franco el 1939, no van trigar a caure en les urpes del nazisme. Prop d’un miler de catalans van morir a Mauthausen, esdevingut un dels grans complexos d’extermini del III Reich.

Mauthausen ocupa un lloc destacat en l’imaginari dels republicans catalans i dels espanyols. Milers d’ells van ser-hi internats. Quan les autoritats alemanyes van preguntar al règim de Franco si se’ls podia considerar espanyols, la resposta va ser que Espanya no els considerava com a tals. Des d’aleshores se’ls va etiquetar com a apàtrides.


Supervivents catalans



Francescs Boix  


                                                                   

D’entre els presoners catalans que van sobreviure a l’acció assassina nazi, hi havia el fotògraf Francesc Boix, el material gràfic del qual va servir després per incriminar els dirigents hitlerians en els processos incoats per les potències aliades. Boix va ser testimoni en el judici de Nuremberg. L’escriptor Joaquim Amat-Piniella va ser un altre dels supervivents, i va plasmar la seva experiència a la novel·la K. L. Reich, una de les grans obres de la literatura de l’Holocaust.   



                                                              Joaquim Amat 




Amb l’acte d'aquest diumenge a Mauthausen, a prop de la ciutat austríaca de Linz, la delegació catalana a Viena ha fet un acte d’estat. La bandera catalana ha estat visible, amb plena normalitat, enmig d’altres banderes de països “normals”. Ha estat també un acte de diplomàcia de la memòria. La bandera de Catalunya ha onejat avui a Mauthausen, rendint homenatge a tots els Amat-Piniella que van contemplar la maquinària de l’infern.

"Per primera vegada, la delegació catalana ha participat a l’acte al marge de la representació espanyola, per honrar de manera específica el miler llarg de morts catalans en aquest camp de concentració, on van anar a parar milers d’exiliats republicans."



                                        Jueus i catalans vam morir al holocausto nazi


Published on Jan 26, 2016 (una superviven del Holocausto)

Hoy, en el Día Internacional de la Conmemoración del Holocausto, presentamos la entrevista a Paula Feldman; una sobreviviente que nos platica todo lo que su familia tuvo que hacer para ponerse a salvo.



estret del enllaç del diari Nacional digital



La corta vida de Ana Frank (victima del holocausto) imágenes reales 




No hay comentarios:

Publicar un comentario