domingo, 25 de enero de 2015

+VIBRANT_ HOMENATGE ALS DEFENSORS DE LES CONSTITUCIONS DE CATALUNYA

Aquet diumenge 25 de gener de 2015 al Fossar de les Moreres amb record que demà 26 de gener, farà anys que van fer les noves lleis, Constitucions, La batalla de Montjuïc i el president Pau Claris emcapçala la revolució catalana, aprovada per junta de Braços.




L'Assemblea  de Pau i Treva de 'any 1027, celebrada a Toluges(Rosselló) representa l'inici del sistema parlamentari català, que arriva a la maduresa al segle XIII, a les corts celebrades durant el regnat de JaumeI.
 La institució de la Diputació del General o Generalitat s'institueix a les corts de 1359 amb finalitat primera de recaptar i administrar els impostos. Ampliant progressivament les seves funcions, esdevé govern de Catalunya.
La compilació més antiga conservada dels Usatges de Barcelona,base del sistema constitucional català, data del 1173.
Aquest corpus legal, basat en el dret consuetudinari, es modifica i amplia fins a les darreres Corts Catalanes, de 1706.
Aquestes Constitucions i altres drets acordades en corts són les lleis que han regit la vida de Catalunya fins 1714.




Quand l'exèrcit castellà assetja Barcelona amb intenció de destruir la primera RepúblicaCatalana es lliure l important batalla de Montjuïch. El resultat de la jornada és l'esclatant victòria catalana del 26 de gener de 1679.





Fotografies del acta


Per aquest motiu es considera el 26 de gener com a una data escaient per honorar la memòria del soldat català i de tots els defensors de les constitucions i llibertats de Catalunya.



Encapçala la revolució catalana de 1640 i ploclama la primera República Catalana, aprovada per Junta de Braços, 16 de gener de 1641.
Amb una llarga trajectòria d'enfrontament amb els representats absolutistes i centalistes de la monarquia hispànica  en negociacions diverses, Claris esdevé President de la Generalitat el 1638.
 Poc després de la victorosa batalla de Montjuïch, Pau Claris emmalalteix el 20 de febrer i mor el 27 de febrer de 1641, sembla que enverinat amb arsènic per un agent secret de la monarquia hispànica.

                               



Diversos  vídeos del acta de aquet diumengue 











 


No hay comentarios:

Publicar un comentario