domingo, 14 de febrero de 2016

Muriel Casals ens ha deixat, un dia simbólic un 14 de febrer de 2016Ens ha deixat Muriel Casals Couturier a l'una de la matinada del 14 de febrer del 2016 una data molt emotiva el dia dels enamorats i que millor data com va estimar la seva Catalunya i la seva cultura deixo cinc cèntims de la seva laboriosa biografia que sense dubtes demostre la seva cualitat intelectiual de dona i la gran estimació de la seva terra que va defençar en cós i ànima per tu Muriel et recordarem tots per el teu esforç i de tanta gent que ja no hi son però van obrir el dur camí de la nostre llibertat de poble.
Va neiçe al carrer d'Aviñón un  6 de abril de 1945 en Barcelona.Va ser una economista i política establerta a Catalunya. Professora emèrita del Departament d'Economia i Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona d'on també havia estat vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació entre els anys 2002 i 2005. De 2010 a juliol de 2015 havia estat Presidenta d'Òmnium Cultural al capdavant de l'entitat de la qual havia participat activament en el procés que defensa la independència de Catalunya.

 Divorciada. Amb una filla. La seva mare era mestra. Va ser la germana major i la primera dona universitària de la seva família Llicenciada per la Universitat de Barcelona (1969) es va doctorar en 1981 amb la tesi La indústria tèxtil lanera i la guerra 1914-18 a la Universitat Autònoma de Barcelona on va desenvolupar la seva tasca docent com a professora titular de Fonament de les Anàlisis Econòmiques. Membre del PSUC en la seva joventut,7 va passar posteriorment a militar en ICV.


Entre els seus temes de recerca estan les reconversions industrials, la història del pensament econòmic, l'economia europea i la situació de les dones en aquests processos.Casals va anar també representant de la UAB a la Xarxa Vives d'Universitats de 2002 a 2009, i va realitzar estades en universitats britàniques: la Universitat d'Edimburg (1990)), la Escuela de Economía y Ciencia Política de Londres (1998) y la Universidad de Gales en Bangor (1999).
Va ser col·laboradora habitual del setmanari El Temps i de Catalunya Informació. Va ser membre del consell d'administració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (1983-1988)), i membre del Consell Català del Moviment Europeu.

Va formar part també de la junta de l'Ateneu Barceloní (2003-2007).El 20 de març de 2010 va ser triada presidenta d'Òmnium Cultural, entitat sense ànim de lucre que treballa per a la promoció de la llengua i la cultura catalana i per la identitat nacional de Catalunya.
Va substituir a Jordi Porta que va presidir l'organització durant 8 anys i es va convertir en la primera dona que va presidir l'organització en gairebé 50 anys d'història. Casals formava part de la Junta de l'organització des de 2008.

Als pocs mesos de liderar l'associació, Casals es va posar al capdavant de la manifestació contra la retallada de l'Estatut fet pel Tribunal Constitucional, situat per nombrosos analistes com a epicentre de l'avanci independentista de Catalunya.
Un primer gest que li serviria de carta de presentació en societat. A partir d'aquí, els gestos van ser multiplicant-se, fent de Casals i d'Òmnium Cultural icones del procés,juntament amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), liderada per Carme Forcadell, i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), presidida per l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal.

#unpaisnou #FemUnPasEndevant - Muriel Casals Presidenta d'Òmnium Cultural
El 15 de juliol de 2015 es va donar a conèixer que seria la número 3 de la llista pactada per CDC i ERC amb les organitzacions independentistes, al costat de l'exeurodiputado d'ICV Raül Romeva i l'expresidenta de l'ANC Carme Forcadell. Un dia després Casals va comunicar que abandonava la presidència d'Omnium per formar part de la candidatura.

Vídeo de Muriel Casals 

MURIEL CASALS-Junts pel Si (28/09/2015) Valoración resultados 27-S.Los Desayunos TVE


El 21 de juliol de 2015 va ser substituïda al capdavant de l'organització per l'advocat i editor Quim Torra.El 30 de gener de 2016 va sofrir un accident a Barcelona en ser atropellada per un ciclista. Com a conseqüència de l'atropellament, va sofrir un traumatisme cranioencefàlic Es desconeix l'autor es diu que va ser un ciclista que anava a tota velocitat en un carril contrari amb gran velocitat que es va donar a la fugida provocant-li una hematoma subdural que va requerir drenatge quirúrgic. També es va fracturar la pelvis. Va morir la matinada del 14 de febrer de 2016 a l'Hospital Clínic i Provincial de Barcelona.

Així diu un testimoni dels fets del accident de Muriel Casal clican aquí: 

La Vanguardia: 

Un atropello de bicicleta en el centro de Barcelona con consecuencias fatales para Muriel Casals


"La teva mort no és en va seras una heroina que passaràs a la història com una gran dona que va donar tot per un ideal la llibertat del seu benvolgut poble Catalunya"
Discurs de Muriel Casals al Concert per la Llibertat al Camp Nou

Omnium Cultural - Llengua Cultura País

Som aquí per donar a conèixer la nostra causa, que és la causa de Catalunya i també, sobretot, la causa de la democràcia. Som aquí per afirmar que volem exercir la democràcia sense barreres, pacíficament. Apel·lem a tots els demòcrates de dins i de fora de Catalunya: al segle XXI, ningú no pot prohibir un referèndum democràtic.
La causa de la independència de Catalunya no és contra res ni contra ningú. És a favor d’una vida millor per a tothom. Volem construir unes relacions fraternals amb les dones i els homes d’Espanya, i amb els ciutadans de la resta d’Europa.
La democràcia necessita participació. Volem arribar al màxim de catalans perquè decideixin en llibertat. Nosaltres no volem imposar res, hem patit massa imposicions i sabem que viure en llibertat consisteix a saber respectar qui pensa diferent. Hem de saber sumar voluntats per guanyar, anar més enllà dels convençuts per encomanar la il·lusió per una Catalunya que no hagi de donar explicacions constantment per existir. Quan avui sortiu d’aquest concert, aneu a buscar aquells que dubten o que no s’han plantejat encara la possibilitat d’agafar el propi destí sense por.
Els nostres representants democràtics han d’anar concretant un camí que és complicat però que no pot ajornar-se. Sabem que els temps de la política exigeixen una sèrie de passos però també constatem la necessitat de no perdre l’impuls que prové d’una societat mobilitzada i organitzada que ha assumit el seu protagonisme. Els partits parlamentaris gestionen un capital d’il·lusions molt important i han de ser conscients de les expectatives que s’han generat i que necessiten ser concretades en el calendari.
És l’hora d’avançar units, ho demostrarem el proper 11 de setembre donant-nos les mans fent una gran cadena. Deixem les discrepàncies de banda. Tenim un objectiu comú, més important que cadascun dels nostres interessos particulars. Tinguem la generositat, el coratge i la intel·ligència que reclama aquest moment històric. Sapiguem estar a l’alçada del repte que ens hem marcat. Des del record a tots aquells que ens han precedit en aquesta lluita i des de l’esperança en les generacions que ara pugen.
Som aquí per construir un país més lliure, més just i més digne, on tothom hi tingui cabuda. No som aquí per buscar un somni, nosaltres som el somni. Aquesta és la nostra força.

Visca Catalunya!

Videos de Muriel Casals recorreguts amb el temps 
Discurs de Muriel Casals a la V de la Diada de 2014Valoració de Muriel Casals de la V de la Diada de 2014
Muriel Casals fa una crida a participar al festival "Catalunya Vol Viure en Llibertat"


Muriel Casals, al Moblle World Congress de 2015

Muriel Casals explica la jornada castellera de 2014 davant la Sagrada Família
Discurs de Muriel Casals en el Concert per la Llibertat del Camp Nou (29/06/2013)


Entrevista a Muriel Casals de Justo Molinero (2011)No hay comentarios:

Publicar un comentario